Falsning

Man kan falsa trycksaker på många olika sätt.
Bild av boktryckarmaskinen
Boktryckarmaskinen

På Wilsons så bigar och stansar vi med vår boktrycksmaskin. Med känsliga produkter så kan man falsa för hand med falsben. När man falsar så innebär det att man gör ett veck i pappret, och då blir det lättare att vika det (bigning).

altarskåsfalsning, z-falsning, falsben av ben
till toppen

Bigning

Bigning utförs för att göra det enklare att vika (falsa) papper, man skapar en impressning. På Wilsons Tryckeri har vi maskiner för det. Genom att vika pappret så frångår man att orsaka sprickor i det.
bigningsmaskinen AutoCreaser 33 Morgana
Bigningsmaskinen AutoCreaser 33 Morgana
till toppen

Skärning

Skärning är en del av efterbehandlingen när man tillverkar de flesta trycksaker. Sommaren 2017 så införskaffade vi oss en ny skärmaskin, men som nu är ersatt.
Vår äldre skärmaskin
En ny-begagnad skärmaskin
till toppen

Hålning

Hålning är till för att kunna sätta trycksaker i pärmar. I Sverige är triohålning standard. Mätt från respektive håls mitt är de inre hålen placerade 70 mm från varandra, och de yttre hålen 21 mm längre ut.
Borrmaskin
Vår borrmaskin
till toppen

  Spiralbindning

Bindningsmaskinen JBI_Wire-O_Punch-bind
JBI Wire-O Punch-bind
Coilbiindning | Combbindning | Wirebindning
Spiralbindning är ett snabbt och enkelt sätt att binda samman dokument. Det finns i huvudsak tre olika typer av spiralbindning; wire, coil och plast. I samtliga varianter stansas hål i papprets kant där sedan spiralen träs på. Håltyperna kan varieras från runda till fyrkantiga och rektangulära. Antalet ark som kan bindas varierar beroende på bindtyp och arkens tjocklek, men upp till 300 ark kan vara möjligt.
Coil är spiraler i plast eller metall. Fördelarna är hög hållbarhet, klarar flest antal ark och ärmest bläddervänlig. Coil tar något längre tid att binda än wire och comb. Fungerar utmärkt till manualer och tjockare kompendier som inte kräver högsta exklusivitet. Plast (kallas även comb) är plastspiraler, enkelt att binda och används främst när kravet på hållbarhet och exklusivitet inte är de högsta.
Plast (kallas även comb) är plastspiraler, enkelt att binda och används främst när kravet på hållbarhet och exklusivitet inte är de högsta.
Wire är spiraler i stål. Den vanligaste metoden, mest exklusiv och enkel att binda. Systemet 3:1 har en kapacitet upp till 140 ark och 2:1 klarar upp till ca. 280 ark. De två metoderna 3:1 och 2:1 har inte samma hålmönster och kräver olika stansverktyg. Det finns även verktyg med inbyggd s.k. kalenderstans, för upphängning.
Kombi är maskiner som kan binda och stansa flera eller alla ovan metoder.
till toppen

Stansning

Vill man forma en trycksak efter eget önskemål så behöver man ofta stansa.
Om man vill ha annat än rektangulärt eller kvadratiskt format på sin trycksak så måste man ofta stansa. Exempel på stansning är alltså om man vill ha rundade hörn, flikar, fönster eller andra utskurna mönster.
Vi kan stansa er trycksak helt efter era önskemål. Utifrån specifikationerna byggs då en stansmall för hur er trycksak ska skäras till. Med denna mall kan sedan det valda mönstret eller formen skapas för alla era trycksaker.
till toppen

Häftning

Vi häftar givetvis trycksaker. Det är ett sätt att sammanbinda vikta ark.
Häftapparat
till toppen

Blocklimning

På Wilsons Tryckeri så limmar vi. Ett sådant moment är limning av block. Blocklimning utför vi enkelt.

till toppen

Produktion av häfte

Veijo kör Horizon-maskinen som häftar ihop papper.